• Hits: 2162

burundangaNaast spam zijn hoaxen en andere goed bedoelde maar valse waarschuwingen veel gestuurde emails. Iedereen krijgt wel eens dergelijke kettingmail in de digitale brievenbus. Soms sturen mensen mij die door met de vraag: “Marc, is dit wel juist?” Wel, vandaag was het weer prijs.

Vandaag krijg ik de vraag over deze boodschap waarheid is:


Dit bericht komt recht van de Flikken !!!!
Doorsturen naar iedereen die je kent...

In een bezinestation in het Antwerpse, stapt een man toe op een vrouw die staat te tanken. Hij biedt aan haar te helpen. Een type Oostblokker stelt zich voor als schilder en geeft haar zijn visitekaartje. Zij neemt het visitekaartje aan als blijk van goede wil, en stapt terug in haar wagen.
De man is dan in een andere auto gestapt, die bestuurd werd door een andere man. Toen de vrouw zich klaarmaakte om verder te rijden, ziet ze dat beide mannen op dat ogenblik ook gaan vertrekken. Bijna onmiddellijk voelt ze zich onwel, en lijkt geen adem meer te kunnen halen. Ze probeert het raampje te openen, en wordt er zich van bewust dat de misselijk makende geur op haar hand zit, de hand die het visitekaartje heeft aangenomen. Ze ziet dat de auto met beide mannen haar op de voet
volgt, en is er zich van bewust dat ze snel iets moet doen. Ze is de parking van het eerstvolgende benzinestation opgereden, gestopt en herhaald beginnen toeteren om hulp te roepen. Beide mannen zijn dan snel gevlucht maar de vrouw voelde zich nog steeds onwel. Pas een tijdje later is de vrouw zich terug beter beginnen voelen. Er zat dus duidelijk een substantie op het kaart die haar flink in de problemen had kunnen brengen. Dit verdovend middel heet Burundanga en wordt gebruikt om mensen te overvallen om hen te bestelen of op een andere manier van het te profiteren. Deze drug is vier keer krachtiger dan een verkrachtingsdrug en is overdraagbaar via een simpel visitekaartje. Wees voorzichtig en neem dus geen kaartje aan van een onbekende, zeker als U op dat ogenblik alleen bent. Dit geldt ook voor mensen die u thuis bezoeken en u hun diensten aanbieden, terwijl ze u hun visitekaartje aanbieden. Stuur dit bericht zoveel mogelijk door via de moderne communicatiemiddelen, op dat we dergelijke vormen van agressie kunnen voorkomen.


Kijk, als ik zo’n mails krijg, komt m’n haar recht. Dat (oudere) mensen zich terecht afvragen of zo’n boodschappen waarheid bevatten, is niet meer dan normaal. Jongere mensen, die al meer met internet vertrouwd zijn, zouden beter moeten weten.
Als een (ketting)mail begint met de woorden ‘Dit bericht komt recht van de flikken. Doorsturen naar iedereen die je kent’ kan je er zeker van zijn dat het bericht nep is. Geen enkele officiële instantie stuurt dergelijke tekst de wereld in. Bovendien is deze boodschap slecht vertaald vanuit de Engelse variant, te lezen op urbanlegends.about.com/od/crime/a/burundanga.htm of snopes.com/crime/warnings/burundanga.asp.

De vermelde drug, Burundanga, bestaat echter wel. Het is de ‘straatvariant’ van het geneesmiddel Scopolamine, gebruikt om misselijkheid bij braken en reisziekte te verminderen. Burundanga, gemaakt van de plant cacao sabanero of borrachero, is echter een gevaarlijke drug die vrij populair is bij criminelen. In poedervorm is het vrij eenvoudig om in iemands drinken te doen of op iemands broodje te strooien. Eenmaal het spul binnen, word je een soort zombie. Het staat ook bekend als knockout drug, gebruikt bij overvallen, ontvoering of verkrachting. Het zou ook een ‘waarheidserumeffect’ hebben waardoor criminelen je allerlei vertrouwelijke gegevens kunnen ontfutselen. De drug heeft ook een niet aangename bijwerking: je kan er dood bij neervallen.

Om af te sluiten: de bovenstaande mail is een hoax, ofwel een valse waarschuwing.